Monday, January 21, 2013

caramel cheese pudding

CARAMEL  CHEESE PUDDING


Karamel 
70g gula 
2 sudu kecil air 
2 sudu besar air suam 

Puding  
180g cream cheese 
70g gula pasir 
1 biji telur kuning 
3 biji telur 
450g susu segar 
1 sudu besar jus lemon

 

Sediakan karamel 
Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. 
Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam. 
Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.

Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati. 
Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang) 
Panaskan susu sehingga hampir mendidih. 
Kemudian tuang ke dalam kedalam adunan telur tadi. Kacau sekata. 
Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi. 
Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. 
Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit. 
Sejukkan sebelum dihidang.

4 comments:

  1. lapar wasor...
    post ko ambo d klate nim :p

    jom pakat wak ko umi abah,
    sama2 dpt pahala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ayuh2..ni sy post sbb ade org tu nk buat utk befday mama dye..die suh sy tlg cri resipi..boleh la korg cube jgak

      Delete