CARAMEL CHEESE PUDDING
Karamel
70g gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam
Puding
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon
Karamel
70g gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam
Puding
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon
Sediakan karamel
Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang.
Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.
Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang)
Panaskan susu sehingga hampir mendidih.
Panaskan susu sehingga hampir mendidih.
Kemudian tuang ke dalam kedalam adunan telur tadi. Kacau sekata.
Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air.
Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air.
Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
Sejukkan sebelum dihidang.
Sejukkan sebelum dihidang.
lapar wasor...
ReplyDeletepost ko ambo d klate nim :p
jom pakat wak ko umi abah,
sama2 dpt pahala..
hehe..ayuh2..ni sy post sbb ade org tu nk buat utk befday mama dye..die suh sy tlg cri resipi..boleh la korg cube jgak
Deletehaha..sye rse nk mkn gile..!!
ReplyDeletelapar..lapar.. kruik..
ReplyDelete